Τι είναι οι αμυγδαλές;
Αμυγδαλές είναι λεμφικός ιστός στο λαιμό. Παράγουν αντισώματα για την καταπολέμηση τών  λοιμώξεων.
Ο οργανισμός μας τις χρειάζετε;
Όχι. Ο οργανισμός μας μπορεί να καταπολεμά τις λοιμώξεις και χωρίς τις αμυγδαλές . Βέβαια δεν δημαίνει ότι πρέπει να τις αφαιρούμε χωρίς λόγο.
Γιατί να τις αφαιρέσουμε;
Για να σταματήσουν οι συχνές φλεγμονές  που μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα. Μερικά  παιδιά έχουν τεράστιες αμυγδαλές που εμποδίσουν την αναπνοή τους τη νύχτα. Σοβαρά επισόδια  αμυγδαλίτιδας μπορεί να προκαλέσουν απόστημα στο λαιμό. Αυτό είναι συσσώρευση πύου πίσω από την αμυγδαλή και χρειάζετε άμεση εισαγωγή για αντιμετώπιση. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μερικές φορές καθιστούν αναγκαία την αφαίρεση τους.Ο γιατρός θα σας εξηγήσει το λόγο που χρειάζετε να χειρουργηθείτε.
Πώς γίνεται η επέμβαση;
Έρχεστε στο νοσοκομείο την ώρα που θα καθοριστεί για εισαγωγή.Η επέμβαση γίνετε με γενική αναισθησία. Χρησιμοποιούμε ειδικά εργαλεία για να κρατάμε το στόμα ανοικτό και αφαιρούμε τις αμυγδαλές σας μέσα από το στόμα σας. Χρειάζονται περίπου 30 λεπτά. Θα ξυπνήσετε και θα παραμείνετε στο θάλαμο ανάνηψης που είναι δίπλα στο χειρουργείο για ακόμα μισή ώρα.

Πόσο καιρό θα είμαι στο νοσοκομείο;
Θα επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα ή την επόμενη αν τρώτε και πίνετε και αισθάνεστε καλά.

Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα;
Η αμυγδαλεκτομή είναι πολύ ασφαλής επέμβαση. Όμως,κάθε εγχείρηση έχει ένα μικρό κίνδυνο.Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η αιμορραγία. Συμβαίνει περίπου μία στις εκατό περιπτώσεις και συνήθως αντιμετωπίζετε στο ιατρείο. Πολύ σπάνια μπορεί να χρειαστεί να μπούμε ξανά στο χειρουργίο.Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να τραυματιστεί κάποιο δόντι. Μερικές φορές στα παιδιά η φωνή αλλάζει λίγο για σύντομο χρονικό διάστημα.