ΜΙΚΡΟΛΑΡΥΓΓΟΣΚΟΠΗΣΗ : ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ  ΟΔΗΓΙΕΣ

Τι αναμένεται

Μπορεί να έχετε πόνο στο λαιμό και / ή στη γλώσσα μετά την επέμβαση, λόγω της πίεσης από το χειρουργικό λαρυγγοσκόπιο. Ωστόσο, αυτή η ταλαιπωρία είναι συνήθως ήπια και δεν διαρκεί περισσότερο από 24-48 ώρες. Η φωνή σας θα είναι βραχνή μετά την επέμβαση για 2-3 εβδομάδες, και σταδιακά θα βελτιωθεί.

Για καπνιστές

Μην καπνίζεται μετά την επέμβαση.

Δίαιτα

Δεν υπάρχουν  διαιτητικοί περιορισμοί μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Ένα ελαφρύ γεύμα συνιστάται μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό, καθώς η καλή ενυδάτωση είναι ευεργετική για τις φωνητικές χορδές. Αποφύγετε τα  καφεϊνούχα ποτά (τσάι, καφές, κοκ) και το αλκοόλ.

Ξεκούραση της Φωνής

Η ξεκούραση της φωνής  είναι σημαντική μετά την επέμβαση για την φωνητικές χορδές.

Συνιστάται απόλυτη ξεκούραση στη φωνή για τις πρώτες 2 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, και ακολούθως 5 ημέρες περιορισμένη ξεκούραση φωνής. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται μεγαλύτερη περίοδος ξεκούρασης της φωνής.

Απόλυτη ξεκούραση της  φωνής σημαίνει ότι δεν πρέπει να παράγονται καθόλου ήχοι – απαγορεύεται η ομιλία, το τραγούδι, οι  ψίθυροι, το μουρμουρητό,  το σφύριγμα, το βήξιμο ή το ‘καθάρισμα του λαιμού’.

Περιορισμένη ξεκούραση της φωνής  συμαίνει ομιλία με τον συνήθη τόνο ομιλίας και  μείωση του χρόνου ομιλίας. Περιορίστε το χρόνο ομιλίας σας σε περίπου 15 λεπτά ανά ώρα όχι συνεχόμενα. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η χρήση του τηλεφώνου.

Βήξιμο και ‘Καθάρισμα του Λαιμού’

Είναι σημαντικό να αποφεύγεται το βήξιμο και το ‘καθάρισμα του λαιμού’ καθώς είναι ζημιογόνα για τις φωνητικές χορδές, ειδικότερα μετά την εγχείρηση.  Εάν έχετε την αίσθηση της βλέννας στο λαιμό, πιείτε μια μικρή γουλιά νερό για να καθαρίσετε τη βλέννα.

Φάρμακα

Μπορεί να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή  μετά την εγχείριση.

Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό  στο τηλέφωνο 99353873. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε  καλώντας τη  γραμματέα  στο τηλέφωνο 22200638.