Σωληνίσκοι Αερισμού

Γιατί πρέπει να βάλω σωληνάκια στα αυτιά;

Η εκκριτική ωτίτιδα δηλαδή η παρουσία υγρού στο μεσαίο αυτί προκαλεί απώλεια ακοής. Οι σωληνίσκοι αερισμού βοηθούν τον καλό αερισμό του αυτιού και ταυτόχρονα βελτιώνουν την ακοή .

Τι είναι οι σωληνίσκοι αερισμού;

Οι σωληνίσκοι αερισμού είναι μικροί πλαστικοί σωλήνες. Υπάρχουν μικρής και μεγάλης διάρκειας σωληνίσκοι. Οι μικρής διάρκειας σωληνίσκοι πέφτουν μόνοι τους μετά από έξι με οχτώ μήνες, ενώ οι μεγάλης διάρκειας παραμένουν για μερικά χρόνια και πρέπει να αφαιρεθούν από τον γιατρό.

Πως λειτουργούν;

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς λειτουργούν. Οι σωληνίσκοι αερισμού ρυθμίζουν την πίεση στο μεσαίο αυτί έτσι ώστε να είναι η ίδια με την εξωτερική πίεση. Αυτό βοηθά το αυτί να παραμένει υγειές.

Θα χρειαστεί να γίνει γενική αναισθησία;

Μπορεί να γίνει με τοπική η γενική αναισθησία . Στα παιδιά γίνετε πάντα με γενική αναισθησία.

Πώς γίνετε η εγχείριση;

Γίνεται μια μικρή τομή στο τύμπανο. Για να βλέπουμε κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρησιμοποιούμε μικροσκόπιο. Αφαιρείται τυχόν βλέννα από το μεσαίο αυτί και τοποθετούνται τα σωληνάκια.

Πότε θα επιστρέψω στο σπίτι ;

Η επέμβαση είναι σύντομη. Μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας αυθημερόν.

Πότε θα έρθω για επανεξέταση;

Συνήθως μια βδομάδα μετά την επέμβαση. Θα κάνουμε τεστ ακοής (ακουογράφημα).

Τι φροντίδα χρειάζεται το αυτί μετά την επέμβαση;

Το νερό δεν περνά μέσα από τα σωληνάκια. Ωστόσο, νερό με πίεση και νερό που περιέχει σαπούνι ή σαμπουάν μπορεί να περάσει μέσα από τα σωληνάκια. Για το λόγο αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε μπάνιο ή λούζεται τα μαλλιά σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις σας συμβουλεύουμε να τοποθετείτε βαμβάκι με βαζελίνη στα αυτιά σας . Μπορείτε να κολυμπάτε εάν θέλετε αλλά απαγορεύεται η κατάδυση.

Μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα από την επέμβαση αυτή;

Η τοποθέτηση του σωληνίσκου αερισμού θεωρείται μια πολύ μικρή επέμβαση. Αμέσως μετά την επέμβαση υπάρχει η πιθανότητα να πονάτε το αυτί σας ελαφρά.

Μπορεί να αισθάνεστε ζάλη. Σε περίπτωση ροής υγρών από το αυτί σας, χρειάζεται να εξεταστείτε άμεσα.

Τι θα συμβεί μετά που θα πέσουν τα σωληνάκια;

Η τρύπα στο στο τύμπανο συνήθως κλείνει μετά που θα πέσπυν τα σωληνάκια . Πολύ σπάνια παρατηρούνται τρύπες στο τύμπανο μετά την αφαίρεση των σωληνίσκων. Αυτό συμβαίνει μόνο στο 2% των περιπτώσεων και μπορεί να χρειαστεί άλλη επέμβαση για να κλείσει η τρύπα αυτή.

© 2024 Dr Yerasimos Kyriakides. All Rights Reserved. Website Designed & Developed by Ruxbo