Αδενοειδείς εκβλαστήσεις (Κρεατάκια) και αμυγδαλές

Οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια αποτελούν μέρος ενός «δακτυλίου» που εντοπίζεται στο πίσω μέρος του λαιμού. Τα κρεατάκια εντοπίζονται πίσω από τη μύτη και τον ουρανίσκο και δεν φαίνονται από το στόμα παρά μόνο με τη χρήση ειδικών εργαλείων. Είναι τοποθετημένα στην είσοδο των αεροφόρων οδών στο σημείο εκείνο απ’ όπου εισέρχονται στον οργανισμό οι διάφορες μολύνσεις. Ο ρόλος τους συνίσταται στο να αναγνωρίζουν τα διάφορα μικρόβια και τους ιούς και να δημιουργούν αντισώματα εναντίον τους ενεργοποιώντας έτσι την άμυνα του οργανισμού. Η λειτουργία των αδενοειδών και των αμυγδαλών λαμβάνει χώρα τα πρώτα χρόνια της ζωής και όσο περνούν τα χρόνια εξασθενίζει. Στην πραγματικότητα ο ρόλος τους σταματάει μετά την ηλικία των τριών (3) ετών.  Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των αδενοειδών εκβλαστήσεων και των αμυγδαλών είναι οι εξής:

  • Ιατρικό ιστορικό
  • Φυσική εξέταση
  • Ακτινογραφία
  • Ενδοσκόπηση

Η κλινική εξέταση της μύτης και του λαιμού δυνατόν να απαιτήσει τη χρήση ειδικών εργαλείων όπως π.χ ενός μικρού καθρέπτη η εύκαμπτου ενδοσκοπίου.  Όταν το παιδί η ο ενήλικας υποφέρει από συχνές αμυγδαλίτιδες, φαρυγγαλγίεs, εμπύρετες καταστάσεις, κακοσμία αναπνοής, ρινική η οπισθορρινική απόφραξη και δυσκολία στην αναπνοή, υποτροπιάζουσες ωτίτιδες, στοματική αναπνοή, ροχαλητό και διαταραχές ύπνου και κατάποση.  Όλες οι μολύνσεις των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων, αντιμετωπίζονται κατ’ αρχάς με αντιβίωση. Πολλές φορές δυνατόν να απαιτηθεί η αφαίρεση τους. Οι κυριότερες ενδείξεις για αμυγδαλεκτομή η/και αδενοτομή είναι

  1. επανειλημμένες φλεγμονές παρά την χορήγηση αντιβιοτικών
  2. δυσκολία στην αναπνοή λόγω διογκώσεως των αδενοειδών και των αμυγδαλών.

Εξ άλλου είναι σε όλους γνωστό ότι η απόφραξη των αεροφόρων οδών προκαλεί διαταραχές του ύπνου και ροχαλητό με αποτέλεσμα την πρωινή υπνηλία στους ενήλικες και διαταραχές συμπεριφοράς στα παιδιά. Επί πλέον χρόνιες φλεγμονές δυνατόν να οδηγήσουν σε προβλήματα από τα αυτιά καθώς επίσης η μεγάλη διόγκωση να προκαλέσει ορθοδοντικά προβλήματα, κυρίως στα παιδιά.